Misteri Kehilangan Pesawat MH370 Yang Belum Terungkai

| March 11, 2014 | 0 Comments

Kehilangan pesawat Boeing 777-200 masih menjadi misteri kerana setelah 3 hari, tanda-tanda penemuan masih belum ada.  Situasi sebegini cukup meresahkan sesiapa sahaja, lebih-lebih lagi anggota keluarga mangsa pesawat malang tersebut.

Ramai yang mengaitkannya dengan tindakan pengganas, tidak kurang pula yang mendakwa pesawat terhempas lalu tenggelam.  Tetapi, kenapa tiada berbekas…tiada langsung serpihan pesawat yang kelihatan jika benar ianya terhempas mahupun diletupkan di udara.

mencari_mh370

Pencarian MH370 terus dijalankan di laut mahupun udara

Misi mencari dan menyelamat pesawat Malaysia Airlines Boeing 777-200 penerbangan MH370 ke Beijing yang dilaporkan hilang dari radar Sabtu (8.3.2014) lalu telah masuk hari ketiga.  Namun, sehingga jam 11 malam tadi, masih tiada sebarang petanda yang menunjukkan perkembangan positif terhadap misi tersebut.

Segala teknologi dan peralatan canggih  dari seluruh dunia telah dikerahkan dalam misi itu tetapi masih tiada hasil setakat ini.  Melihat kepada kegagalan sains moden dalam mengesan lokasi MH370, bekas ketua juruterbang 777 MAS, Kapten Noruddin Abd Majid tidak menolak kehilangan pesawat berkenaan adalah kerana kuasa Allah yang berkehendakkan perkara tersebut berlaku.

“Dunia berada pada tahap teknologi yang tertinggi di mana seseorang berjalan di lorong pun dapat dilihat daripada angkasa dan dapat diketahui identitinya.  Apa pun yang berlaku, sebagai orang beriman, ini adalah ketentuanNYA. Ini bukan pertama kali berlaku di mana pesawat hilang daripada udara,” katanya yang dipetik pada laporan sebuah televisyen.

Mengulas lanjut, beliau menyentuh tentang kehilangan pesawat itu dari radar pada ketinggian 35,000 kaki secara tiba-tiba.

Pesawat_MH370_Hilang

Kehilangan pesawat masih menjadi tanda tanya

“Satu dunia sudah melihat di mana sebuah kapal terbang yang berada pada ketinggian 35,000 kaki dengan kelajuan 855 kilometer (km) sejam dan kalau tak silap 14.5 km seminit melepasi pantai timur semenanjung dan baru saja hendak memasuki ruang udara Vietnam, hilang secara tiba-tiba.

“Berdasarkan kenyataan (pihak berkuasa), sebelum masuk ruang udara Vietnam, dalam kawalan positif dengan Air Traffic Control (ATC), pesawat tiba-tiba hilang terus dari skrin radar. Tidak ada kesan langsung.  Ini mengelirukan dan satu perkara ajaib yang kita kena terima. Dunia kena terima,” katanya.

Ketika ditanya soal tindakan yang boleh dilakukan, beliau berkata doa adalah senjatanya.  “Doa daripada orang-orang soleh yang dekat dgn ALLAH dan juga keluarga kerana mereka sedang beremosi. ALLAH melihatnya,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menolak kemungkinan pesawat itu meletup di udara, ekoran tiada petanda ataupun serpihan yang ditemui selepas tiga hari operasi mencari dilancarkan.

“Kalau meletup sekalipun di udara, mesti ada serpihan. Pasti. Kerana pesawat ini terlalu besar. Enjinya adalah paling besar di dunia, sama saiz dengan badan Boeing 737.  Tapi tak ada petanda. Tak ada serpihan. Tak ada tanda pada bacaan radar, jadi, tidak mungkin,” katanya.

Beliau terlibat dalam operasi membawa pesawat Boeing 777-200 itu ke Malaysia pada tahun 2002.

Sumber  :  Sinar Harian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Category: Isu Semasa

About the Author ()

“Orang yang sombong, keras kepala dan takbur, akan dikumpulkan pada hari kiamat, dalam bentuk semut yang kecil, yang dipijak mereka oleh manusia, kerana hinanya mereka pada Allah.” (Diriwayatkan oleh Al-Bazzar dari Abu Hurairah)

Leave a Reply